Bijna alle rozensoorten kunnen gesnoeid worden in het voorjaar (maart). Wanneer rozen in het najaar zijn geplant, kunnen deze een klein beetje worden terug gesnoeid. Najaar snoei is verder niet nodig, en gebeurt soms alleen vanwege het zicht. Bottelvormende soorten zijn zelfs zonde om te snoeien, deze zijn in de winter gewild voedsel voor de vogels.

Eerste snoei na aanplant
De allereerste snoei is afhankelijk van de soort. Bij de meeste moderne struikrozen die worden geplant in het voorjaar, knipt u de takken net boven de grond 2 à 3 ogen (dit zijn knoppen) af.
De takken zijn dan vanaf de grond gemeten ca 5 cm lang. Knip het liefst net boven een oog of knop die naar buiten wijst, zodat de struik zich mooi kan ontwikkelen.

Snoeien in navolgende jaren
Najaar snoei vlak voor de winter is bijna altijd overbodig. Dat gebeurt eigenlijk alleen voor het zicht. Sommige bottelvormende soorten zijn in de winter juist erg mooi en nuttig voor dieren. Zonde om ze te snoeien! Verder zijn veel soorten die eenmaal en in de zomer bloeien gebaat bij een zomer snoei. Bij vrijwel alle andere soorten volstaat snoei in het voorjaar.